OVER

OVER

Soesja Pijlman werd geboren op 4 oktober 1987 te Rotterdam, als dochter van een fysiotherapeute met Indonesische roots en een uit de polder afkomstige ingenieur bouwkunde; bepaald geen circusfamilie. Toch werd ze al jong circusartieste van Circus Rotjeknor. Bij dit Rotterdamse jeugdcircus maakte ze kennis met verschillende circusdisciplines, nam zij deel aan verschillende producties en ontwikkelde zij haar liefde voor het circusvak. Gedurende haar jaren op de basis- en middelbare school hield zij diverse spreekbeurten en presentaties op het gebied van circus. Haar ouders namen haar na schooltijd mee naar veel verschillende voorstellingen: Van huiskamer concerten tot kerstcircus Ahoy en van het Nederlands Dans Theater tot Cirque Eloize. Dit inspireerde Soesja tot het combineren van circus met andere podiumkunsten. Om haar vaardigheden te vergroten startte ze in september 2007 de opleiding ‘Rotterdam Circus Arts’ te Codarts Hogeschool voor de Kunsten (NL).
De bacheloropleiding Rotterdam Circus Arts is een vierjarige full time opleiding die opleidt tot professioneel uitvoerend kunstenaar in ten minste één circusspecialisatie. Daarnaast krijg je een brede basis aan circustechnieken aangeleerd waardoor je als circuskunstenaar multi-inzetbaar bent.

In juni 2011 behaalde zij haar diploma en sindsdien mag zij zich ‘Bachelor of Circus Arts’ noemen.
Momenteel werkt zij als coördinator Vooropleiding en coördinator Theoretisch Afstudeer Project Circus voor Codarts Rotterdam en het programma Mentoren op Zuid (EMI/HR). In augustus 2015 rondde zij haar Master Kunsteducatie af (samenwerking Codarts, WdKA en Piet Zwart Instituut). Met haar werkzaamheden hoopt ze een bijdrage te kunnen leveren aan de waardering en ontwikkeling van het (nieuwe) circus in Nederland en ver daarbuiten.